OPEN CALL: Shortcuts. Mentorship for emerging artists

09 August 2021

[ACTUALIZARE 10 septembrie 2021] Artiștii selectați de juriu în urma apelului deschis sunt: Dona Arnakis, Diana Matilda Crișan, Sebastian Danciu & Alexandra Mereuți (duo), Lucia Ghegu, Maria Mandea, Bogdan Matei, Ana Pascu, Gavril Pop, Diana Popuț, Miruna Radovici, Stanca Soare. În loc de 10 participanți, datorită punctajelor egale, 11 artiști vor participa la Shortcuts.

Shortcuts este un proiect de mentorat intensiv pentru artiști emergenți interesați să se dezvolte profesional printr-o abordare strategică și prin abilități de prezentare, organizare și comunicare a practicii proprii.

Între 20 septembrie și 15 octombrie 2021, artiștii selectați vor: 

  • Participa la patru laboratoare intensive susținute de patru mentori pe temele: Sistemul artei contemporane; Piața de artă și posibilități de finanțare; Comunicarea practicii artistice; Website de artist
  • Avea întâlniri cu alți artiști, curatori și manageri culturali, în atelierele sau spațiile lor de artă 
  • Participa la sesiuni individuale de mentorat cu cei patru mentori
  • Face prezentarea unui proiect de expoziție personală

Shortcuts este menit să le ofere artiștilor insight-uri și soluții pragmatice pentru a-și gestiona eficient traseul profesional. Participanții vor dobândi cunoștințe despre aspecte precum funcționarea internă a unei organizații din domeniul artei contemporane, bugete de producție, stabilirea prețurilor lucrărilor de artă, prezentarea practicii proprii și comunicarea către diverse categorii de public, și vor primi sprijin în conturarea unui proiect de expoziție personală.

Un număr de 10 artiști emergenți vor fi selectați să participe. Fiecare dintre ei va primi un onorariu brut de 2.500 Lei.

Mentorii

Răzvan Anton, artist

Răzvan a absolvit un master în desen la Camberwell College of Arts din Londra, după studii de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde predă în prezent. A expus recent la: MGML – Match Gallery (Ljubljana), Gaep (București), Motorenhalle/riesa efau (Dresda), Casa Tranzit (Cluj-Napoca), Politecnico di Milano – Galleria del Progetto (Milano), Galeria ElectroPutere (Craiova) și MAGMA (Sfântu Gheorghe). A fost artist în rezidență la MuseumsQuartier Viena (2018) și la Casa de lângă Sinagogă, Mediaș, în cadrul proiectului Absența ca patrimoniu/TRACES (2016-2018).

Laborator: Sistemul artei contemporane

Care este structura de organizații, evenimente și joburi din domeniul artei contemporane și ce rol are fiecare în raport cu artiștii? Cum funcționează o organizație de pe scena de artă – o privire în culise. Care sunt pașii esențiali pentru organizarea unei expoziții personale?

Andrei Breahnă, manager cultural

După absolvirea Academiei de Studii Economice din București, Andrei și-a început cariera în Franța, unde a lucrat cu companii internaționale din sectorul tehnologiei. În 2012 a absolvit masterul Managementul Activităților Artistice și Culturale la INSEEC, Franța, și tot de atunci traseul său profesional a avut în prim-plan arta. Întors în România, a cofondat în 2014 Gaep (numită inițial EASTWARDS PROSPECTUS), împreună cu partenera lui, arhitecta Raluca Șoaita. 

Laborator: Piața de artă și posibilități de finanțare

Cum arată bugetul unei expoziții personale și care sunt opțiunile de finanțare? Cum se stabilește prețul lucrărilor de artă pe piața primară? Ce presupune reprezentarea de către o galerie – ce așteptări ar trebui să aibă un artist emergent de la galerie și viceversa?

Ioana Chira, comunicator

Ioana are o licență în Jurnalism de la Universitatea din București și un master în Relații publice în marketing de la Academia de Studii Economice. A început ca reporter cultural la Mediafax, a scris apoi despre societate și cultură în publicații precum Ziarul de Duminică și Business Magazin și, timp de opt ani, a fost editor coordonator la Harper’s BAZAAR. Din 2016 produce conținut și comunică proiecte de artă contemporană.

Laborator: Comunicarea practicii artistice

Cum scrii un artist statement? Ce rol au textele de mediere culturală? Care sunt regulile de avut în vedere – și greșelile de evitat – în formularea oricărui mesaj despre lucrări și proiecte de artă?

Lea Rasovszky, artistă

Lea a absolvit Universitatea Națională de Arte București, secția foto-video. Este interesată de subiecte ale culturii marginale, iar lucrările ei sunt, cel mai adesea, portrete în mișcare ale unor oameni, situații și emoții filtrate printr-un stil ironic. Printre expozițiile recente: BRUIAJ (Fundația Art Encounters, Timișoara), EX-EAST. Istorii trecute și recente ale avangardei românești (Espace Niemeyer, Paris), Violence Is a Girl’s Name (solo, Klubovna Gallery, Brno), I Am at My Most Beautiful When I Am Alone (solo, Mobius Gallery, București) și Life a User’s Manual: Who’s afraid of politics?, Bienala Art Encounters (Timişoara).

Laborator: Website de artist

Ce decizii trebuie să ia un artist când își prezintă online activitatea? Cum concepe un site care îl reprezintă și, în același timp, este relevant pentru diverse categorii de public?

APEL DESCHIS

Eligibilitate

Proiectul acceptă înscrieri de la artiști care:

  • Sunt artiști emergenți *
  • Au peste 21 de ani, fără obligativitatea absolvirii unor studii de specialitate
  • Trăiesc sau lucrează în România în acest moment; toate activitățile vor fi în limba română
  • Au posibilitatea să participe la laboratoarele din București (20–23 septembrie 2021) și să continue stagiul online (24 septembrie–15 octombrie 2021)

* Prin „artiști emergenți” înțelegem artiști care au sub 10 ani de experiență profesională. Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.

Cum te înscrii

Dosarele de înscriere trebuie să conțină:

  • CV
  • Scurtă scrisoare de intenție în care să explici de ce ai vrea să participi în acest proiect (max. 300 de cuvinte)
  • Portofoliu cu max. 10 lucrări (dimensiune max. a fișierului: 20Mb; pentru lucrările video, include linkuri și, dacă e necesar, parole)

Trimite fișierele prin email, pe contact[at]gaepgallery.com.

Termen-limită: 29 august 2021, ora 23:59 

În subiectul mesajului: Apel deschis pentru artiști

Îți vom trimite un email de confirmare a primirii dosarului de înscriere.

Dacă ai orice întrebare despre procesul de înscriere, scrie-i Ioanei pe ioana[at]gaepgallery.com.

Date-cheie

Înscrieri: până pe 29 august 2021, ora 23:59

Selectarea participanților: 30 august–9 septembrie 2021 

Anunțarea participanților: 10 septembrie 2021

Laboratoare și întâlniri (în București): 20–23 septembrie 2021

Lucru individual: 24–30 septembrie 2021

Sesiuni de mentorat one-to-one (online): 5–8 octombrie 2021

Finalizarea prezentărilor proiectelor de expoziție personală: 15 octombrie 2021

Procesul de selecție

Preselecția aplicațiilor

Juriul va parcurge toate dosarele de înscriere și va selecta o listă scurtă de artiști care vor fi invitați la un interviu. Regretăm că nu putem oferi feedback celor care nu trec în etapa de interviu.

Interviuri

Scurte interviuri cu artiștii de pe lista scurtă vor avea loc prin apel video.

Juriul

Andrei Breahnă este cofondator al galeriei Gaep, pe care a deschis-o în 2014, la întoarcerea în România după șapte ani petrecuți în Franța. A lucrat inițial în sectorul tehnologiei. În urma unui master în Managementul Activităților Artistice și Culturale la INSEEC, Franța, s-a reorientat către management și antreprenoriat în domeniul artei contemporane.

Marilena Preda Sânc este artistă, profesoară la Universitatea Națională de Arte din București și autoarea unor scrieri de specialitate axate pe arta în spațiul public, feminism și eco-art. Din 1980, lucrările ei au fost prezentate în muzee, galerii, bienale și festivaluri de artă, târguri internaționale de artă, conferințe și evenimente media.

Alex Radu este producător, manager și antreprenor cultural, organizator de expoziții și inițiator de contexte pentru expoziții și discursuri artistice și curatoriale contemporane, fondator și director al /SAC – Spațiul de Artă Contemporană, editor de cărți de artă, cofondator și director al Editurii Vellant.

Georgia Țidorescu este tânăr curator, absolventă a programului de master Practici Curatoriale Contemporane de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca. Din 2018, organizează expoziții și proiecte de mediere culturală împreună cu colegii de la Asociația Culturală Contrasens din Timișoara. În prezent este asistent curator în cadrul Fundației Art Encounters.

[UPDATE 10 September 2021] The artists selected for Shortcuts are: Dona Arnakis, Diana Matilda Crișan, Sebastian Danciu & Alexandra Mereuți (duo), Lucia Ghegu, Maria Mandea, Bogdan Matei, Ana Pascu, Gavril Pop, Diana Popuț, Miruna Radovici, Stanca Soare. Instead of 10 artists, 11 will take part in the project because of equal scores. 

Shortcuts is an intensive mentorship project for emerging artists who are interested to grow professionally through strategic thinking and improved abilities of presenting, organizing and communicating their work.

Between 20 September and 15 October 2021, participants will: 

  • Attend four intensive laboratories led by four mentors on the following topics: The System of Contemporary Art; The Art Market and Financing Options; Communicating the Art Practice; Artist Website
  • Meet artists, curators and cultural managers, in their studios or art spaces
  • Participate in one-to-one mentorship sessions with the four mentors
  • Create a presentation of a solo exhibition project

Shortcuts is designed to give artists insights and pragmatic solutions to advance their careers efficiently. Participants will gain knowledge on areas such as the internal functioning of an arts organization, production budgets, pricing of artworks, writing about their work and connecting with different audiences, and will receive support in project development for a solo exhibition. 

A total of 10 emerging artists will be selected to participate. Each will receive a gross fee of 2,500 Lei.

Mentors

Răzvan Anton, artist

Răzvan earned a MA in drawing at Camberwell College of Arts London, following a MA at the University of Art and Design in Cluj-Napoca, where he now teaches. His work has been exhibited recently at: MGML – Match Gallery (Ljubljana), Gaep (Bucharest), Motorenhalle/riesa efau (Dresden), Casa Tranzit (Cluj-Napoca), Politecnico di Milano – Galleria del Progetto (Milan), ElectroPutere Gallery (Craiova), and MAGMA (Sfântu Gheorghe). He has been an artist in residence at MuseumsQuartier Vienna (2018) and at The House by the Synagogue, Mediaș, as part of the project Absence as Heritage/TRACES (2016-2018).

Laboratory: The System of Contemporary Art

What is the structure of organizations, events and jobs in contemporary art and what role does each of them play in relation to an artist? How an arts organization works – a behind-the-scenes look. What are the key steps in planning and presenting a solo exhibition?

Andrei Breahnă, cultural manager

After studies at the Bucharest Academy of Economic Studies, Andrei started his career in France, where he worked with global companies in the tech sector. In 2012 he completed a master’s degree in the Management of Cultural and Artistic Activities at INSEEC, France. From that moment on, his long-time passion for art turned into the focus of his professional activity. Coming back to Romania, he co-founded Gaep (initially named EASTWARDS PROSPECTUS) in 2014, together with his partner, the architect Raluca Șoaita. 

Laboratory: The Art Market and Financing Options

How to budget a solo exhibition and what funding options are there? How to price artworks. What does gallery representation mean – what should an emerging artist expect from the gallery, and vice versa?

Ioana Chira, communicator

Ioana completed a BA in Journalism at the University of Bucharest and a MA in Public Relations in Marketing at the Academy of Economic Studies. She started out as cultural reporter at Mediafax, then wrote about the intersection of culture and society for publications such as Ziarul de Duminică and Business Magazin, and was coordinating editor at Harper’s BAZAAR for eight years. Since 2016 she creates content and does communication work for contemporary art projects.

Laboratory: Communicating the Art Practice

How to write an artist statement. What are cultural mediation texts good for? The golden rules – and the common mistakes to avoid – when communicating any message about your work.

Lea Rasovszky, artist

Lea earned a BA in Video and Photography and a MA in Video Art and Multimedia at the National University of Arts in Bucharest. She is interested in topics related to cultural marginality. Her works are, most often, portraits in motion of people, situations and emotions viewed through the lens of irony. Recent exhibitions include: BRUIAJ (Art Encounters Foundation, Timișoara), EX-EAST. Past and recent stories of the Romanian avant-garde (Espace Niemeyer, Paris), Violence Is a Girl’s Name (solo, Klubovna Gallery, Brno), I Am at My Most Beautiful When I Am Alone (solo, Mobius Gallery, Bucharest), and Life a User’s Manual: Who’s afraid of politics?, Art Encounters Biennale (Timișoara).

Laboratory: Artist Website 

What decisions does an artist have to make when presenting their work online? How do they conceive of a website that fits their practice and is relevant for different audiences?

OPEN CALL

Eligibility

The project accepts applications from artists who are:

  • Emerging* artists 
  • 21+, no art degree requirement
  • Currently living or working in Romania; all activities will be in Romanian
  • Available to attend the laboratories in Bucharest (20–23 September 2021) and to continue the mentorship online (24 September–15 October 2021)

* We consider emerging artists to be those who have less than 10 years of professional experience. We opted for the term “emerging” instead of “young” because the project also welcomes applications from those who have made a career change or have recently decided to prioritize their art above everything else, at any age.

How to Apply

Applications should include:

  • CV
  • Short letter of intention in which you explain why you would like to be part of the project (max. 300 words, in Romanian)
  • Portfolio of max. 10 works (file size: max. 20Mb; for video works, please include links and passwords, if needed)

SEND TO: contact[at]gaepgallery.com

DEADLINE: 29 August 2021, 11:59 P.M. 

SUBJECT LINE: Open call for artists (Apel deschis pentru artiști)

We will confirm by email the receipt of application.

If you have any question about the application process, please email ioana[at]gaepgallery.com.

Key Dates

Application: Closes 29 August 2021, 11:59 P.M.

Selection of participants: 30 August–9 September 2021

Notification of acceptance: 10 September 2021

Laboratories and meetings (in Bucharest): 20–23 September 2021

Individual work: 24–30 September 2021

One-to-one mentorship sessions (online): 5–8 October 2021

Completion of presentations of solo exhibition projects: 15 October 2021

Selection Process

Application Reviews

The panel will review all applications and select a shortlist to be invited for an interview. We regret we are unable to provide feedback to applicants who do not progress to the interview round.

Interviews

Short interviews will be conducted over video call.

Panel

Andrei Breahnă is co-founder of Gaep, the contemporary art gallery that he opened in 2014 in Bucharest, after seven years of working in France. He started his career in tech, and switched to management and entrepreneurship in contemporary art after completing a MA in the Management of Cultural and Artistic Activities at INSEEC, France.

Marilena Preda Sânc is an interdisciplinary artist, professor at the National University of Arts in Bucharest and the author of several texts on art in public spaces, feminism and eco-art. Beginning with 1980, her work has been presented in museums, galleries, biennials and festivals, international art fairs and conferences.

Alex Radu is cultural producer, manager and entrepreneur, exhibition organizer and initiator of contexts for exhibitions and contemporary artistic and curatorial discourses, founder and director of /SAC – Spațiul de Artă Contemporană, publisher of art books, co-founder and director of Vellant Publishing House.

Georgia Țidorescu is a young curator, with a MA in Contemporary Curatorial Practices from the University of Art and Design, Cluj-Napoca. Since 2018, she has been organizing exhibitions and running cultural mediation programs within the Contrasens Cultural Association in Timișoara. She is assistant curator at Art Encounters Foundation.

Citește aici regulamentul de organizare a apelului.

Întrebări frecvente

Ce înseamnă artist „emergent”?

Nici nouă nu ne plac etichetele. În contextul acestui proiect, artistul emergent are mai puțin de 10 ani de experiență profesională. Definim această experiență profesională prin diverse activități, de la rezidențe și participări în expoziții de grup, la expoziții personale și prezentări de lucrări în cadrul unor târguri de artă.

Am optat pentru termenul „emergent” în loc de „tânăr” pentru că acceptăm înscrieri și de la cei care au făcut o schimbare de carieră sau au decis să prioritizeze activitatea artistică în ultimii ani, indiferent de vârstă.

Suntem un duo sau un colectiv artistic. Putem aplica?

Da. Vă rugăm să includeți această informație în dosarul de înscriere. Menționăm că onorariul va fi acordat pentru duo/colectiv și se va împărți între membri.

Am participat deja la programe de educație continuă. Prin ce e diferit Shortcuts?

Shortcuts nu este o serie tipică de cursuri sau workshop-uri axate pe creația artistică. Premisa de la care pornim este că artiștii sunt nevoiți astăzi să jongleze cu diverse roluri în raport cu publicul și cu ceilalți actori de pe scena de artă. De aceea, Shortcuts se concentrează pe munca pe care trebuie să o faci pentru a organiza o expoziție, a gestiona costurile de producție, a stabili legături cu manageri culturali, curatori și critici, a comunica despre practica ta artistică ș.a.m.d. Cu alte cuvinte, pe momentele în care nu faci artă.

Cei vei face în cadrul proiectului:

  • Vei participa la patru laboratoare intensive pe temele: Sistemul artei contemporane; Piața de artă și posibilități de finanțare; Comunicarea practicii artistice; Website de artist. Fiecare laborator va fi susținut de un practician din domeniul artei contemporane, care va aduce atât cunoștințele, cât și propria experiență în subiectele abordate. Conținutul, bogat în exemple, studii de caz și insight-uri, este menit să îți sugereze căi eficiente, și deci mai scurte, spre rezultate. 
  • Vei avea întâlniri cu alți artiști, curatori și manageri culturali din București, în atelierele sau spațiile lor de artă
  • Vei beneficia de sesiuni de mentorat one-to-one cu toți mentorii
  • Vei realiza prezentarea unui proiect de expoziție personală, pe baza informațiilor și sfaturilor primite în timpul laboratoarelor și al sesiunilor de mentorat 

La final, vei avea un roadmap pentru managementul unui proiect de expoziție personală.

Pot să particip doar online?

Shortcuts este un proiect hibrid, cu activități offline în primele zile și online ulterior. Credem că modul optim de a participa la laboratoare este în același spațiu fizic cu ceilalți artiști. Prin urmare, te așteptăm la Gaep în București, în perioada 20–23 septembrie, cu excepția cazului în care noi restricții vor fi impuse de autorități din cauza pandemiei. Dacă acest lucru se va întâmpla, laboratoarele se vor desfășura online pentru toți participanții.

După cele patru zile de laboratoare intensive, vei lucra pe cont propriu pornind de la sarcinile de lucru date de mentori și vei primi feedback online de la fiecare dintre ei.

Nu locuiesc în București. Îmi vor fi decontate cheltuielile de transport și cazare? 

Cheltuielile de transport și cazare pentru laboratoarele care vor avea loc la București în perioada 20–23 septembrie 2021 nu vor fi decontate prin proiect. 

Sprijinim artiștii participanți cu un onorariu brut de 2.500 Lei, ce va fi plătit în două tranșe, la începutul și la finalul proiectului. 

Ce date să rețin?

Pentru înscriere: până pe 29 august 2021, ora 23:59 

Pentru a afla dacă ai fost selectat(ă): 10 septembrie 2021

Pentru a participa la laboratoarele intensive (în București): 20–23 septembrie 2021

Pentru lucru individual: 24–30 septembrie 2021

Pentru sesiunile one-to-one de mentorat (online): 5–8 octombrie 2021

Pentru a finaliza prezentarea proiectului de expoziție personală: 15 octombrie 2021

Cât timp va trebui să aloc?

Anticipăm că participarea în proiect presupune aprox. 40 ore în decursul a patru săptămâni. Jumătate din acest timp – aprox. 20 ore – va trebui să-l aloci în perioada de început (20–23 septembrie), când vor avea loc la București laboratoarele intensive și întâlnirile cu alți practicieni din domeniu.

Cum arată în detaliu calendarul proiectului?

Shortcuts începe cu patru zile (20–23 septembrie) de activități in-person: patru laboratoare, cu durata de patru ore fiecare, și întâlniri cu artiști, curatori și manageri culturali din București.

În săptămâna următoare vei lucra pe cont propriu pentru un proiect de expoziție personală, pornind de la sarcini de lucru date de mentori și valorificând informațiile din timpul laboratoarelor.

Până la finalul zilei de 30 septembrie, ești așteptat(ă) să trimiți rezultatele acestui lucru individual, pentru ca mentorii să le poată parcurge și să-ți ofere feedback și ghidare în cursul sesiunilor one-to-one ce se vor desfășura online în perioada 5–8 octombrie (o sesiune de 30 de minute/zi, cu câte un mentor diferit). 

În ultima săptămână vei asambla rezultatele lucrului din săptămânile anterioare și vei trimite prezentarea proiectului de expoziție personală până la finalul zilei de 15 octombrie.

Ce rezultate își propune proiectul?

Vrem ca la finalul Shortcuts …

… să ai mai multă încredere și capacitate de a-ți urma traseul profesional pe scena de artă

… să deții cunoștințele și abilitățile necesare pentru a gestiona un proiect de expoziție personală

… să îți extinzi rețeaua de relații profesionale

… să fii parte dintr-o comunitate care împărtășește oportunități profesionale

Pe cine pot contacta, dacă am alte întrebări?

Pentru orice întrebare despre proiect, scrie-i Ioanei pe adresa ioana[at]gaepgallery.com.

FAQs

Who is considered an “emerging” artist?

We don’t like labels either. For the purposes of this project, an emerging artist has less than 10 years of professional experience. We define professional experience as a range of activities, from residencies and participations in group exhibitions, to solo exhibitions and presentations of works at art fairs. 

We opted for the term “emerging” instead of “young” because the project also welcomes applications from those who have made a career change or have recently decided to prioritize their art above everything else, at any age.

Can I apply as a duo or collective?

Yes. Please include this information in your application. Kindly note that the fee will be split between the members of the duo or collective.

I’ve already participated in several continuing education programs. What is unique about Shortcuts?

Shortcuts is not a typical series of courses or workshops centered on individual artistic creation. We believe artists today are often required to juggle multiple roles in relation to their audiences and the other actors on the arts scene. Shortcuts focuses on the work that you need to do to plan an exhibition, deal with production costs, engage with cultural managers, curators and critics, communicate your work, etc. In other words, on the instances when you are not making art.

What you will do within the project:

  • You will attend four intensive laboratories on the following topics: The System of Contemporary Art; The Art Market and Financing Options; Communicating the Art Practice; Artist Website. Each laboratory will be led by a professional working in contemporary art who will bring their knowledge and personal experience in the matter. The content, rich in examples, case studies and insights, is designed to suggest efficient, and therefore shorter, ways towards achieving your goals.
  • You will meet other artists, curators and cultural managers from Bucharest, in their studios or art spaces
  • You will participate in one-to-one mentorship sessions with all the mentors
  • You will create a presentation of a solo exhibition project, based on the knowledge accumulated in the laboratories and the one-to-one mentorship sessions

As a result, you will have a roadmap for managing a solo exhibition project.

Can I attend online-only?

Shortcuts is planned as a hybrid project, with both in-person and virtual activities. We believe the laboratories are best experienced in person, so we will require you to come to Gaep in Bucharest, in the period 20–23 September 2021, unless relevant restrictions on gathering and movement occur due to Covid-19. In this case, the laboratories will migrate online for all participants.

After the four days of intensive laboratories, you’ll work individually on the tasks given by the mentors and you’ll receive feedback from them online.

I don’t live in Bucharest. Will my travel and accommodation expenses be settled?

Travel and accommodation expenses for the period 20–23 September 2021, when you’ll need to be in Bucharest, are not settled within the project. 

We support participants with a gross fee of 2,500 Lei, paid in two installments, at the beginning and at the end of the project.

What dates should I pay attention to?

To apply: by 29 August 2021, 11:59 P.M.

To learn if you have been selected: 10 September 2021

To attend the laboratories (in Bucharest): 20–23 September 2021

To work individually: 24–30 September 2021

To have one-to-one mentorship sessions (online): 5–8 October 2021

To complete the presentation of your solo exhibition project: 15 October 2021

What is the time commitment?

We anticipate you’ll need approx. 40 hours across four weeks. Half of this time – approx. 20 hours – will be required in the first days (20–23 September), when the intensive laboratories and the meetings with other practitioners will take place in Bucharest.

Can you tell more about the schedule of the project?

Shortcuts begins with four days (20–23 September) of in-person activities: four laboratories, with a duration of four hours each, and scheduled meetings with artists, curators and cultural managers from Bucharest. 

The following week you’ll work on your own for developing a solo exhibition project, based on the knowledge gain during the laboratories and starting from the tasks given by the mentors. 

By 30 September, you are expected to send the results of your work to the mentors, who will review them so that they are able to provide feedback and guidance in the one-to-one mentorship sessions scheduled for 5–8 October (one session/day with a different mentor, each session with a duration of 30 minutes). 

In the final week of the project you will assemble the work done previously and submit the presentation of your solo exhibition project by 15 October.

What are the project outcomes?

  • You will have greater confidence and capacity to pursue your goals on the arts scene
  • You will gain knowledge and skills for developing and managing a solo exhibition project
  • You will enjoy enhanced networking relationships
  • You will become part of a network that shares professional opportunities 

Who should I contact if I have questions?

For any questions about the project, please email ioana[at]gaepgallery.com.


Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Revista ARTA, ArTeVezi

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Project co-financed by the Administration of the National Cultural Fund (AFCN)

Media partners: RFI România, Radio România Cultural, Revista ARTA, ArTeVezi

The project does not necessarily represent the position of the AFCN. The AFCN is neither responsible for the project content nor for the way in which the project results may be used. These are entirely the responsibility of the grant beneficiary.